Skip to main content

 

Nu verkrijgbaar: Op Pieterpad

31 maart 2023


Ter ere van het 40-jarig Pieterpad jubileum heeft beroepswandelaar en auteur Wim Huijser de verhalenbundel “Op Pieterpad” gepubliceerd. In deze bundel hoort bij elk deelkaartje uit de gids een kort verhaal over Maarten en Nicolien (personages uit de pen van Voskuil). Heel amusant en herkenbaar, zeker voor de Pieterpad wandelaar! Op Pieterpad is de eerste literaire publicatie over het Pieterpad en een prachtig cadeauboek voor elke Pieterpad wandelaar. Bestel het boek via de webwinkel.

Maarten en Nicolien, de twee literaire karakters die in de jaren zestig via het werk van J.J. Voskuil de Nederlandse literatuur binnen wandelden, zijn het lopen nog niet verleerd. Sterker nog, naarmate ze over nog meer vrije tijd beschikken, trekken ze er steeds vaker te voet op uit. Terloops kibbelend of mijmerend, kiezen ze vooral hun eigen route, het liefst weg van de gebaande paden. Ondanks hun principiële stellingname zijn ze uiteindelijk ook kinderen van hun tijd geworden. Nadat ze in Aan de wandel (2022) al het ganse land doorkruisten, gaan ze dit keer op Pieterpad.

Voor Nicolien vormt het vermaarde lange-afstand-wandelpad een wenkend perspectief. Als ook Maarten instemt, is dat echter louter tegen wil en dank. Met de routegids in de hand vertrekken ze vanuit Pieterburen, ontspannen, maar tegelijk een beetje opgewonden. Ofschoon ze de etappes planmatig hebben verdeeld over alle jaargetijden, blijkt de route naar de Sint Pietersberg toch onverwachte pieken en dalen te kennen. Het Pieterpad voert over de kleinste wegen en paden en is als het leven zelf. De tocht is geplaveid met gevoelige pijnpunten, verrassende ontmoetingen en diepe overpeinzingen. Soms schuurt het onderweg, maar geregeld zijn er ook mooie vergezichten. Eenmaal in het Achterhoekse Vorden blijken Maarten en Nicolien het over één ding eens: halverwege zijn ze nog op minder dan de helft.

Wim Huijser beschreef de wandelavonturen van Maarten en Nicolien eerder in ‘Aan de wandel’ (2022). Hierover schreef de pers:

  • ‘Niemand kan Voskuil evenaren, maar de personages met blijk van kennis en gevoel voor understatement verder laten wandelen is ook een kunst.’ – NRC.
  • ‘Wim Huijser schrijft geheel in de geest van Voskuil en treft precies de juiste toon.’ – de Volkskrant