Skip to main content

Doorkruis Nederland te voet

ervaar de enorme variatie in landschap en cultuur


Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad voert je van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. 
  • Foto: Betine Bruins
  • Foto: Odelia Otten

Wandel met hart en ziel

merk hoeveel er onderweg valt te zien en te beleven


Wie niet alleen met de voeten wandelt, maar ook met hart en ziel, zal merken hoeveel er onderweg valt te zien en te beleven. Diverse soorten landschappen worden doorkruist: de rijke Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug, de lommerrijke Achterhoek, het Montferland en tenslotte het langgerekte, gevarieerde Limburg. Ieder gebied heeft zijn eigen karakteristiek, zijn samenspel van boerderijtypen, dorpsuitleg, cultuurlandschap, industrie e.d. Het Pieterpad gebruikt zoveel mogelijk de kleinere (onverharde) wegen en paden.

Iedereen kan het pad lopen

maak gewoon je eigen indeling


Er is geen bijzondere wandelconditie voor nodig. De route is verdeeld in 26 etappes die gemiddeld tussen de 15 en 22 kilometer lang zijn en die beginnen en eindigen op plaatsen die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Ook vind je daar mogelijkheden voor overnachting. Als je liever kortere of langere afstanden loopt, dan maak je gewoon je eigen indeling. De informatie over openbaar vervoer verbindingen en overnachtingsmogelijkheden helpen je daarbij.

Het is een prachtige ervaring

We hebben er alles aan gedaan om het je makkelijk te maken: er is een gids die alle informatie bevat die je nodig hebt, de route is gemarkeerd in het veld en op deze website vind je alle overige informatie die je zou kunnen wensen, zoals bijvoorbeeld horecagelegenheden en overnachtingsadressen voor onderweg. Tot slot is er nog een Facebook-groep waar je ervaringen van en met andere wandelaars kunt lezen en delen.

Het lopen van het Pieterpad is een  ervaring.
Je zult thuiskomen met verhalen over bijzondere ontmoetingen en belevenissen.

We wensen je een goede tocht!